Senaste inläggen

Av Den unika - 12 januari 2013 17:48

Astronomer har gjort en upptäckt som kan komma att rubba uppfattningen om universums struktur. Den upptäckta kvasargruppen är den största struktur som hittills setts i hela universum.


- De har hittat bevis på en ansamling av galaxer som är så otroligt stor att man inte hade väntat sig det enligt våra teorier om hur strukturen i universum uppstod i Big Bang för 13,7 miljarder år sedan, säger Robert Cumming vid Onsala rymdobservatorium.


Upptäckten är den hittills största kända ansamlingen extremt ljusstarka kvasarer, unga galaxer med aktiva svarta hål. En sådan kvasargrupp kallas Large qasar group (LQG), vilket på svenska blir stor kvasargrupp.


"Även om det är svårt att förstå storleken på denna LQG kan vi ganska säkert säga att det är den största struktur som hittills setts i hela universum", säger Roger Clowes, som lett forskargruppen, i ett uttalande på brittiska Royal Astronomical Societys hemsida.


"Detta är oerhört spännande, inte minst eftersom det går emot vår nuvarande uppfattning om universums storlek", säger Roger Clowes.


Det skulle ta fyra miljarder år att ta sig förbi kvasargruppen - om det gick att färdas i ljusets hastighet. Avståndet är ungefär 1 600 gånger större än distansen mellan vår egen galax Vintergatan till närmaste grannen Andromedagalaxen.


- Om de har rätt så kan det bli tillbaka till skrivbordet för kosmologerna, säger Robert Cumming.


Upptäckten kan även komma att rubba den kosmologiska principen om att universum ser ungefär likadant ut varhelst man befinner sig, vilket är en hörnsten inom modern kosmologi.


- Ett av våra mest fundamentala antagande om universum, att galaxerna är jämt utspridda, kanske är fel, säger Cumming.



 


(Sett på Internet)

Av Den unika - 13 december 2012 17:53

I veckan kommer himlen att spraka av stjärnfall när jorden gör sin årliga passage vid meteorsvärmen Geminiderna.
                                     
På torsdag kväll och under natten mot fredag kommer chanserna att se himlafenomenet att vara som bäst, enligt prognosen. Ju senare desto bättre.   
                                     
Det behövs ingen kikare, stjärnfallet kommer att kunna ses över hela himlavalvet.                              
                                     
Chansen att se många stjärnfall är som störst på landsbygden, där det inte finns något stadsljus som lyser upp himlen.    

(Sett på SVT Text)                       

Av Den unika - 4 december 2012 16:37

Alla år är ju unika på olika sätt och ger ifrån sig sina egna "avtryck".  Det är viktigt att tro att vi går mot något mycket positivt och bra.

Låt oss alla stanna upp och reflektera.

Av Den unika - 12 juli 2012 14:21

Forskare har upptäckt ett outforskat ekosystem på Stockholms djupast belägna tunnelbanestation, Kungsträdgården, som nu är avstängd för bygget av Citybanan.


Johannes Lundberg, grottforskare på Naturhistoriska riksmuséet, berättar att det är en liten spindel som annars normalt sett hittas på helt andra platser.


Den här lilla krabaten är en två millimeter stor spindel, gruvdvärgspindel, som lever i en egen sluten liten värld, där den står högst upp i näringskedjan. Spindeln har aldrig tidigare upptäckts i Sverige.

Men vad som är mer spännande är, att i den här lilla grottvärlden så har forskarna också har hittat tuffkuddmossa, en mossa som inte setts i närheten av Stockholm sedan 1930-talet och då i ett växthus.

Vad gäller spindeln är det oklart hur den har kommit hit. Men om  grottforskaren Johannes Lundberg får gissa så finns svaret i byggandet av stationen.

– Om jag får gissa utan att veta så tror jag att den kan ha kommit hit med anläggningsmaskiner, säger han.


Johannes Lundberg berättar vidare att spindeln trots sin livskraftighet inte är något hot mot andra ekosystem.

– Nej de här sprider sig inte, de tuffar på sitt liv i den här stationen.

Kungsträdgårdens tunnelbanestation är den enda stationen som har naken obehandlad bergvägg."



(Hittat på Internet)

Av Den unika - 10 juni 2012 11:47

...att du duger precis som du är.

Av Den unika - 29 mars 2012 20:23

Ales stenar utanför Ystad uppfördes under järnåldern 600-1000 år efter Kristus, enligt ett arkeologiskt underlag som Riksantikvarieämbetet tagit fram på uppdrag av länsstyrelsen i Skåne.                             
                                       
  Dateringen av stenformationen har varit omtvistad -så sent som i fjol presenterade en fristående forskargrupp sitt resultat: Ales stenar är med största sannolikhet från bronsåldern.                               
                                       
  Men den etablerade forskningen går på samma linje som Riksantikvarieämbetet, skriver TT.    



(Hämtat på SVT Text)

Av Den unika - 29 mars 2012 20:17

Publicerad 28 mars 2012 - 15:11
Uppdaterad 28 mars 2012 - 15:33

Tiotals miljarder potentiellt beboeliga planeter kretsar  kring ljussvaga röda stjärnor i Vintergatan. Och hundra sådana superjordar finns i den beboeliga zonen kring stjärnor i jordens närhet, enligt forskare vid Europeiska sydobservatoriet (ESO).


De har med hjälp av spektrografen Harps gjort den första uppskattningen av  antalet mindre planeter kring röda dvärgstjärnor, den vanligaste typen av  stjärnor i Vintergatan. De är ljussvaga och kalla men lever länge.


Forskarnas analyser visar att ungefär 40 procent av alla röda dvärgar har  superjordar - steniga planeter med en massa mellan en och tio gånger jordens - i  den beboeliga zon där det kan finnas flytande vatten på planetens yta.


Eftersom röda dvärgar är så vanliga, det finns ungefär 160 miljarder i  Vintergatan, betyder det att det finns häpnadsväckande tiotals miljoner  superjordar bara i vår galax, konstaterar ESO-forskarna.

 

Superjordar i vår närhet

Forskarna tror att det finns hundra  potentiellt beboeliga superjordar kring stjärnor i vår närhet, inom 30 ljusår  från jorden.


- Det här är ytterligare och bättre bevis för att det finns massor av  planeter där ute och förutsättningarna för att finna några som man kan följa upp  på närmare håll blir allt bättre, säger Robert Cumming vid rymdobservatoriet i  Onsala.


Den metod som ESO:s planetletare använder, radialhastighetsmetoden, står för  merparten av de exoplanetupptäckter som gjorts hittills. Planetjägare har  framgångsrikt använt metoden för att finna planeter runt stjärnor upp till runt  160 ljusår från jorden.

 

Bättre chans finna liv

Forskarlaget har studerat 102 noggrant  utvalda stjärnor på södra stjärnhimlen. De fann nio superjordar, varav två i den  beboeliga zonen hos stjärnorna Gliese 581 och Gliese 667C. Den andra av tre planeter kring Gliese 667C är fyra gånger tyngre än jorden  och det närmaste en tvilling till jorden som forskarna funnit hittills. De  bedömer det "nästan säkert" att det finns förutsättningar för flytande vatten på  planetens yta. Vissa av de näraliggande superjordarna väntas passera framför sina stjärnor  under sin bana.

- Det gör det möjligt för oss att studera planetens atmosfär och leta efter  signaturer av liv, säger Xavier Delfosse som deltagit i studien.


P O Lindström/TT"



(Hittat på Internet)

Presentation

Hur mycket är klockan?

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2023
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards